Керівництво українського проєктного інституту викрили на відновленні російських НПЗ після атак українських дронів

СБУ викрила на співпраці з РФ керівний склад київського провідного науково-дослідного та проєктного інституту нафтового профілю, який надавав росіянам допомогу у відновленні НПЗ, які були пошкоджені в результаті атак українських дронів.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що серед затриманих – голова правління, двоє очільників спеціалізованих відділів, а також головний інженер і один із інженерів столичної установи.

На замовлення РФ посадовці підготували проєктно-конструкторську документацію для реконструкції трьох ключових НПЗ. Загальна вартість російських “підрядів” становила майже півмільярда гривень, кажуть в Службі безпеки.

“До цієї суми входив також дистанційний супровід проєктантами технологічних процесів відновлення та модернізації пошкоджених НПЗ країни-агресора. Під час обшуків в офісних та житлових приміщеннях фігурантів у Києві, Львові та Харкові вилучено мобільні телефони, системні блоки, ноутбуки, флешки та чорнові записи із доказами співпраці з РФ”, – йдеться у повідомленні.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ повідомили п’ятьом затриманим посадовцям проєктного інституту про підозру за пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Наразі четверо з них уже перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.