ISW: Візит Патрушева в Іран, деякі успіхи ЗСУ

Чергове зведення американського Інституту вивчення війни (ISW) розпочинається із повідомлень ЗМІ Ірану про візит до країни секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева. За висновками експертів організації, ймовірна мета його поїздки – “обговорення потенційного продажу іранських балістичних ракет Росії”.

Про візит Патрушева повідомляє інформаційне агентство Nour, за даними якого його було запрошено секретарем Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Шамхані. Про цілі візиту агентство пише лише, що він прибув для обговорення російсько-іранської співпраці. Про поїздку Патрушева також пише державне інформагентство Irna.

Російські офіційні органи про візит Патрушева наразі не повідомляють.

За висновками авторів зведення ISW, іранська Вища рада національної безпеки “ймовірно оголосила про прибуття Патрушева до Ірану, щоб продемонструвати міжнародній (а не домашній) аудиторії поглиблення співпраці між Москвою та Тегераном, а також побічно дати зрозуміти, що високопоставлений російський чиновник звертається до Ірану допомогою у зв’язку з подіями в Україні”.

Минулого тижня Іран був змушений визнати, що постачає Росії дрони-камікадзе, які армія РФ, зокрема, застосовує для масованих ударів по українській енергетичній інфраструктурі. При цьому в Тегерані запевняють, що ці безпілотники були поставлені ще до початку війни Росії з Україною, але не надають доказів.

Українська влада також побоюється, що Іран може передати Росії ракети середньої дальності класу “земля-земля”.

У зведенні ISW із цього приводу сказано, що “Кремль продовжує спроби таємно отримати зброю для використання в Україні, щоб таким чином пом’якшити результати міжнародних санкцій та компенсувати виснаження запасів вітчизняних боєприпасів”.

Американські експерти також посилаються на повідомлення британських ЗМІ, за даними яких Росія передала Ірану захоплений вантаж із західною зброєю.

Як повідомила з посиланням на інформоване джерело редактор відділу оборони та безпеки Sky News Дебора Хейнс, російський літак зі 140 млн євро готівкою та захопленими британськими та американськими ракетами NLAW, Javelin та Stinger 20 серпня таємно вилетів із Москви до Ірану. Переправлена ​​Ірану зброя, каже її джерело, входила до партії озброєнь, поставленої Україні і потрапила до рук російських військових.

Деякі інші висновки із зведення ISW:

  • Сили “ЧВК Вагнера” ​​продовжують перебільшувати свої успіхи у завоюванні території Донбасу, намагаючись таким чином вигідно відрізнити себе від звичайних формувань російської армії та самопроголошених республік. 7 листопада російські джерела заявили, що група “вагнерівців” та війська “Шостого козачого полку ЛНР” прорвали українські лінії оборони у Білогорівці (Луганська область). Проте вже 8 листопада російські військові блогери стали писати, що формування “ЛНР” до цих дій стосунку не мали, і успіху досягли виключно війська “ЧВК Вагнера”. Раніше ISW вже повідомляв, що “вагнерівці” називають виключно своєю заслугою деяке просування російських військ під Бахмутом – і це робиться, “щоб довести свою репутацію улюбленої ударної сили Кремля”.
  • Українські сили, ймовірно, досягли незначного просування на північний захід від Сватового – стратегічно важливого населеного пункту в Луганській області, який відкриває шлях на Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Міністерство оборони Росії заявило, що російські вертольоти завдали удару по українським військам у Новоселівському, яке знаходиться за 14 км про Сватове, – а це означає, що ЗСУ дійшли щонайменше до цього населеного пункту. Раніше російські джерела повідомляли, що українські військові 7 листопада провели атаку у напрямку Новоселовського – ймовірно, вона виявилася успішною.
  • 8 листопада російські війська продовжували атаки в районі Бахмута, проте Генштаб ЗСУ повідомляє, що всі вони були відбиті. Представники українського оперативного командування “Схід” кажуть, що найзапекліші бої на фронті йдуть на лінії Бахмут – Авдіївка – Вугледар, при цьому в районі Бахмуту більшість російських військових – “вагнерівці”.