З хворої голови на здорову

Тактика пересмикування вже давно стала одним з найулюбленіших методів пропаганди і  інформаційної війни «п’ятої колони» в Україні. Тут є прямий зв'язок – якщо кремлівські прихвосні критикують чиновника чи конкретну ініціативу: будьте певні на 100% – цей держслужбовець справжній патріот, професіонал і криштально чиста людина, а ініціативу необхідно якнайшвидше втілювати в життя, бо вона конче необхідна нашій країні і є начасі.

Це такий, якщо хочете, маркер, лакмусовий папірець. Адже путінські посіпаки намагаються концентрувати свої сили на найбільш небезпечних для них політиках і представниках влади. На це вони нацьковують і своїх адептів всередині України.

Тож тут одразу видно, хто є хто і на чий млин воду ллє. Проте, однозначно, українці вибороли свої право отримувати інформацію, яка їх цікавить, з перших вуст, і формувати свою точку зору на основі повної та об’єктивної інформації.

Зараз найбільш болюче та обговорюване питання в Україні – тарифи. На цю тему вже було дуже багато сказано-переказано, проте, в більшості випадків саме з застосуванням тактики пересмикування. Тож спробуємо розібратися, що ж насправді відбувається.

Тарифи в Україні встановлює НКРЕКП – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Серед завдань комісії – «забезпечення проведення цінової і тарифної політики у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, у нафтогазовому комплексі, сприяння впровадженню стимулюючих методів регулювання цін». Про це говорить офіційний сайт регулятора.

Більше того, НКРЕКП є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президентові України і підзвітним Верховній Раді України. Тож до чого тут Кабінет Міністрів?!

Його завдання в даній ситуації лише одне – зробити все можливе і неможливе, аби захистити тих громадян, які цього потребують. Для цього є провірений часом механізм – надання субсидій. Уряд Арсенія Яценюка розробив спрощену систему отримання громадянами державної допомоги і вишукав кошти під ці витрати. 24,5 млрд. грн. передбачено в Державному бюджеті України. Щоб було зрозуміліше: субсидії отримають 12-15 мільйонів громадян. На одну сім’ю Кабінет Міністрів виділяє близько 8 тисяч гривень на рік.

Інше питання – це знову право на отримання інформації. В цьому контексті Уряд виступив з ініціативою зробити проведення розрахунків та планування тарифів прозорим і зрозумілим кожному, хто цікавиться цією темою.

Тож не треба перекладати з хворої голови на здорову…