Не маємо права схибити

5 фракцій парламенту підписали Коаліційну угоду і вже у четвер запрацює Верховна Рада України восьмого скликання. Перед депутатами стоїть дуже багато викликів, без сумнівів, роботи буде більш, ніж достатньо, тому дуже важливо випрацювати механізм, який дозволить працювати максимально ефективно.

Питання необхідно вирішувати по мірі їх надходження, тож першочерговим завданням депутатів має бути формування професійного, патріотичного, відповідального Кабінету Міністрів. Адже успішно розвиватися, втілювати в життя реформи країна зможе лише за умови, що Президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів будуть працювати злагодженно, як годинник; коли усі представники коаліції будуть нести спільну відповідальність за події, що відбуваються в державі.

А тому оптимальний варіант складу Уряду – це представництво усіх політичних сил, підписавших Коаліційну угоду.  Зараз така ситуація, що бути при владі, але нібито трохи з боку, вже неможливо – взявся за гуж, не кажи, що не дуж: взяв на себе відповідальність балотуватися до Парламенту (це стосується і політичних партій, і окремих депутатів), то йди до кінця, розуміючи, що доведеться приймати непопулярні рішення, що працювати доведеться цілодобово з коротенькими перервами на сон, що треба буде робити багато вкрай необхідного, але такого, що далеко не завжди дає можливість залишитися білим і пухнастим в очах громадськості.

Проте, це чесно. І по відношенню до людей, які довірили представляти їхні інтереси в Парламенті, і до колег по коаліції. Але зараз складається якась не зовсім зрозуміла ситуація – один з лідерів „Народного фронту”, діючий премєр та головний претендент на крісло чільника Уряду Арсеній Яценюк запропонував партнерам з демократичних сил своє бачення складу КабМіну, який би включав представників з усіх патріотичних партій. Його ініціативу розкритикували, дехто з запропонованих осіб, відмовився, але…. Але ніхто не запропонував ніякої конкретної альтернативи. Розмов було досить багато, проте, зрозумілих, сформульованих пропозицій українці так і не почули.

А наша країна не має права гаяти час, жодної хвилини, бо питання зараз стоїть далеко не в тому, коли зарплати та пенсії українців досягнуть середньоєвропейського рівня, а в тому, як забезпечити усім необхідним захисників нашої Батьківщини, яку зовнішню політику вести, аби хоча б якось гарантувати Україні безпеку від сусіда, як не кинути напризволяще громадян, які через війну змушені були полишити власні домівки, і напередодні зими залишилися без даху над головою, роботи та іншого, або родини тих героїв, які заради кожного з нас, віддали своє життя…

Таких питань дуже багато і за кожним з них стоять десятки, сотні тисяч доль, а інколи рахунок йде навіть на мільйони. В своїй більшості українці довірили керувати країною демократичним силам і ми не маємо морального права їх підвести – заради Небесної сотні, заради патріотів, які полягли в зоні АТО, заради тих, хто висловив цей вотум довіри.

Дуже хочеться вірити, що ці декілька днів перед засіданням нової Верховної Ради пройдуть дуже плідно, за цей час фракції, що підписали Коаліційну угоду, знайдуть оптимальний алгоритм взаємодії, який і буде працювати усю каденцію.

Ми не маємо права схибити…

Слава Україні!