На Харківщині активно розпочалось очищення влади

Протягом останніх двох тижнів в державних органах та органах місцевого самоврядування України розпочата активна робота щодо забезпечення виконання вимог одного з ключових для України законів –   Закону України «Про очищення влади», що був прийнятий Верховною Радою України 16 вересня поточного року.

Вказаний закон передбачає новий порядок призначення на посади в органи державної влади та в органи місцевого самоврядування, встановлює особливі процедури перевірки не тільки майнового стану посадовців, але й даних їхніх біографій. Цей Закону є запорукою до реального проведення змін і реформ у нашій країні.

Під час розробки даного закону широко використовувся досвід країн Східної Європи, в яких процес люстрації (очищення) державного апарату здійснювався протягом останніх 25-ти і став серйозним поштовхом до проведення реформ і до вступу країн Східної Європи до Європейського Союзу.

Так, Польща розпочала процес люстрації у 1997 року і закінчила його в 2007 році. Під час люстраційних заходів були перевірені 300 тис. представників органів державної влади Польщі, з яких 45 тис. було звільнено. Аналогічні процеси відбувалися в Чехії, яка люстрацію почала ще з кінця 80-х років.

Слід зазначити, що Міністерством юстиції України були завчасно підготовлені всі процедурні документи, необхідні для того, щоб з першого дня набуття чинності Закон почав працювати.

Так, вже в перший день набуття чинності Закону (16 жовтня
2014 року)  Кабінетом Міністрів України на виконання вимог Прикінцевих та перехідних положень Закону була здійснена так звана «трудова люстрація» –  проведено звільнення значної кількості високопосадовців (звільнені 39 посадових осіб), які відповідали одному з основних критеріїв люстрації,
а саме: у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймали сукупно не менше одного року найвищі посади в органах державної влади.
Це керівники ЦОВВ, перші заступники міністрів, заступники міністрів, члени нацкомісій тощо.

Аналогічна робота протягом перших десяти днів, після набання чинності Законом, проводилась на всіх рівнях в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Слід звернути увагу, що з метою забезпечення належного виконання Закону вже з перших днів, 16 жовтня 2014 року Кабінетом Міністрів України та Міністерством юстиції України на виконання положень статті 5 цього Закону прийняті основні підзаконні акти, якими визначені окремі питання реалізації Закону. Зокрема, План проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади» затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 1025-р.

Згідно із зазначеним Планом, вже з 1 листопада 2014 року розпочинається наступний етап люстрації – проведення перевірок, передбачених законом щодо осіб, які займають найвищі посади в органах державної влади, але яких не торкнувся перший етап люстрації, проведений протягом перших десяти днів чинності Закону.

Наразі, протягом листопада 2014 – січня 2015 року будуть проведені перевірки достовірності відомостей щодо затосування або незастосування заборон, передбачених цим Законом стосовно керівників центральних органів виконавчої влади, Голови Національного банку України, Голови Адміністрації Президента України, голів місцевих державних адміністрацій, Міністра юстиції України та його заступників, керівників та заступників керівників територіальних органів Міністерства юстиції України, а також щодо керівників територіальних органів Державної фіскальної служби, посадових та службових осіб Генерально прокуратури України тощо.

Перелік органів, що проводять перевірку достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених цим Законом, а також Порядок проведення такої перевірки затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 563.

Загалом, Кабінетом Міністрів України визначено шість (6) органів, які в межах власної компетенції будуть здійснювати перевірку достовірності тих чи інших відомостей стосовно посадових та службових осіб (крім виборних посад) органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Такими органами є: Міністрество юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України, Державна фіскальна служба України, Служба безпеки України, Генеральна прокуратура України.

Процес перевірки буде проходити публічно. Так, копія заяви кожної особи, яка буде проходити перевірку, про застосування або не застосування до такої особи заборон, визначених Законом разом з копією її декларації, підлягає оприлюдненню, як на сайті органу, який призначає цю особу, так і Міністерством юстиції на відповідному спеціальному сайті для загального доступу всіх громадян. Надання висновків відповідними органами, що будуть проводити перевірку по цій особі, буде оприлюднюватися, що дає можливість журналістам і представникам громадськості контролювати процес люстраційної перевірки і процеси призначення на відповідні державні посади.

На сьогодні органами юстиції проводиться активна підготовча робота щодо забезпечення виконання Положення про Єдиний державний реєстр осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади», затверджено наказом Міністерства юстиції України від 16 жовтня 2014 року № 1704/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 жовтня 2014 року за № 1280/26057.