Україна має негайно підписати Угоду про асоціацію з ЄС

Ми повинні все зробити для того, щоб в Україні не повторився югославська трагедія, яка забрала життя десятків тисяч людей. Уроки Югославії мають спонукати Україну бути сьогодні єдиною, послідовною і мудрою у своїй політиці. Потрібно демонструвати витримку, не можна допустити жодної жертви і не можна піддатися на будь-яку провокацію з боку Російської Федерації.

Українська дипломатія має працювати в ці дні і години над тим, щоб добитися конкретних і дієвих кроків щодо Росії з боку, передусім, Європейського Союзу, НАТО і США.

Україні слід домогтися жорсткої, чіткої і недвозначної позиції Європейського Союзу щодо дій Росії в Криму. Європейський Союз в підтвердження підтримки України мав би накласти ембарго на співпрацю з Росією у військово-технічній сфері, зокрема в питанні поставок Росією зброї до країн ЄС. Так само ЄС потрібно припинити переговорний процес з РФ у питаннях лібералізації візового режиму.

Україна має негайно підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

Україні потрібно звернутися до НАТО про допомогу у вирішенні ситуації в Криму. Необхідно домогтися чіткої позиції НАТО щодо українсько-російської кризи сьогодні – НАТО має заявити про можливі наслідки збройної інтервенції Росії проти України.

Україна має заявити про свій намір вступити до НАТО, а Північно-Атлантичний Альянс має дати Україні політичний сигнал щодо такої можливості.

Такі кроки загострять кризу, а навпаки, дозволять, перш за все, захистити Україну, бо сьогодні вона, по суті, залишилася наодинці перед загрозою російської агресії, а також досягнути т.зв. безпекового балансу, вирівняти розподіл сил.  

Так само необхідно домогтися чіткої оцінки подій і пояснення, якими будуть кроки США в разі введення російських збройних сил на територію України. Мало не поїхати до Сочі в червні на Саміт великої вісімки. США мали б пояснити усім, що мав на увазі президент Обама, коли говорив про «costs» можливої інтервенції Росії проти України?

Сьогодні Україні потрібно працювати з усіма міжнародними організаціями, але не варто переоцінювати наших можливостей в Раді Безпеки ООН. Там є Росія, яка має право вета. Росії навіть вигідно, щоб Україна витрачала марні зусилля в РБ ООН. Це – своєрідна димова завіса, щоб відволікти нас від дій на інших напрямах.

Сьогодні велика надія покладається на українських дипломатів. Має відбутися повна мобілізація української дипломатичної служби задля відвернення військового протистояння. Це стосується і центрального апарату і закордонних установ України. В МЗС має бути організований потужний мозковий центр, де будуть напрацьовуватися серйозні рішення. Має вестися щоденна широка інформаційно-роз’яснювальна робота, зокрема, через інститут речника. Громадянам України і всім за кордоном потрібно пояснювати нашу позицію і кроки, які здійснюються.

В разі, якщо Росія здійснить військову інтервенцію щодо України, вона мала б бути позбавленою ФІФА права проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Країна, яка здійснює агресію, не може приймати найбільший світовий футбольний фестиваль. Потрібно, щоб керівництво РФ уже сьогодні розуміло таку загрозу.