Пінг-понг відповідальністю

Тренд української влади останніх років – перекладати з хворої голови на здорову, так сказати, грати у пінг-понг відповідальністю. Цікаво, що це явище дуже швидко поширилося по всій вертикалі влади – від президента до найменшого клерка у місцевих адміністраціях та установах.

Найбільш наглядний приклад, природно, ситуація з лідером української опозиції – Віктор Янукович сам заварив цю кашу, а тепер, розуміючи, що під тиском європейської демократичної спільноти йому необхідно випускати Юлію Тимошенко, перекладає відповідальність на Верховну Раду. А чому ні? Дуже зручно: перед Європою завдання виконав, а перед своїм електоратом обличчя ніби-то й не втратив… Хоча, напевне, мало ще залишилося ідеалістів навіть серед прихильників ПР, які б вірили, що таке питання може вирішуватися кимось, окрім особисто Януковичем.

А ось інший яскравий приклад – оточення президента, провладні нардепи, чільники уряду не припиняють звинувачувати все ту ж Юлію Тимошенко в надзвичайно високих цінах на російський газ. Проте, навмисно не згадують про „дивовижні” „харківські угоди”, саме за якими зараз Україна розраховується за газ з „братнім” народом…

Таких ілюстрацій можна наводити безліч, але зараз хотілося б зупинитися на тихій війні, яку веде ГУ юстиції в Харківській області з Харківською обласною „Батьківщиною” та міськими і районними парторганізаціями.

„Батьківщина” неодноразово заявляла, що органи юстиції Харківщини усіма можливими і неможливими способами намагаються заблокувати роботу партійної організації.

Чому можливими і неможливими? Да хоча б тому, що органи юстиції мають лише взяти до відома надану партійними організаціями інформацію про зміни в керівних органах та внести відповідні зміни. Все. Тоді постає питання: чому ж і досі Харківська юстиція не взяла до відома зміни, які були їй направлені ще на початку року? Чому і досі вигадує чергові приводи, аби не виконувати норму закону, яка прописана більш, ніж чітко? Чому зараз намагається перекласти відповідальність на судову систему, закликаючи „Батьківщину” звертатися до суду?

До речі, на суди відповідальність перекладають не лише у юстиції. Непогано це виходить і у голови Харківського міськвиборчкому пана Дмитренка, з подачі якого вдруге незаконно було відмовлено в реєстрації кандидату в депутати Харківської міськради від „Батьківщини” Олегу Теньтюку. Аргументація пана Дмитренка не може не тішити – звертайтеся до суду, якщо незадоволені. Звичайно, незадоволені, порушення закону мало кого залишає задоволеним, проте, навіть, якщо не враховувати діяльність українських судів, будь-кому абсолютно зрозуміло, що поки буде прийнято судове рішення, можуть не лише вибори пройти, а й каденція цих депутатів завершитися…

Проте, залишаймося оптимістами – віримо в те, що час розставить усе по місцях і від відповідальності не вдасться уникнути нікому. А поки що Харківська „Батьківщина” не буде сидіти склавши руки, а буде активно діяти, доводячи свою правоту. Буде звертатися до Генеральної прокуроратури України, міністерства юстиції та міжнародних правових інститутів з приводу тиску на опозиційну політичну партію з боку органів юстиції Харківщини.