Статьи

Відкритий лист Ради Директорів Канадського інституту українських студій Альбертського університету

25 сентября 2013 09:52

 Пану Геннадію Адольфовичу Кернесу, Харківському міському голові,
Пану Олександру Миколайовичу Новаку, Секретареві Харківської міської ради,
Пану Юрію Михайловичу Пояркову, Голові постійної комісії з гуманітарних питань,
Депутатам Харківської міської ради VI скликання


Вельмишановні пані й панове,

Від імені своїх колег, членів Ради Директорів Канадського інституту українських студій Альбертського університету, звертаюся до вас у зв’язку з полемікою, що розгорнулася нещодавно навколо імені видатного вченого-славіста, мовознавця Юрія Шевельова (1908 — 2002).

З публікацій, що з’явилися в засобах масової інформації, випливає, зокрема, що чергова сесія Харківської міської ради має звернутися до «компетентних органів» за додатковою інформацією з приводу того, чи варто увічнювати пам’ять професора Юрія Шевельова в місті, з яким пов’язана значна частина його життя та творчості, у зв’язку зі звинуваченнями на адресу вченого в колабораціонізмі в часи Другої світової війни.

Нам не відомо, чи входять до числа подібних «компетентних органів» Колумбійський університет, де довгі роки працював проф. Юрій Шевельов, а також Харківський та Альбертський університети, котрі свого часу приймали обгрунтовані рішення про надання вченому почесного докторату (Doctor Honoris Causa). Проте ми переконані, що після численних перевірок життя та діяльності, в тому числі відповідними державними інституціями США, через які пройшов проф. Юрій Шевельов, звинувачення на його адресу є безпідставними.

Я й мої колеги є свідомі того, що суперечки навколо імені видатного вченого мають не лише академічний чи юридичний характер; вони зачіпають важливі питання загальнолюдської та професійної етики й моралі, а також ідентичності та історичної спадщини пост-радянської України в цілому та міської громади Харкова зокрема. Тому закликаємо вас ухвалювати рішення в цій справі, керуючись принципами професіоналізму, відкритого, демократичного суспільства, а також загальнолюдськими цінностями.

Ми додаємо свої голоси на користь тих, хто вважає, що увічнення пам’яті видатного вченого-інтелектуала, друга та патріота Харкова, почесного доктора Харківського університету сприятиме зростанню політичної та духовної культури міської громади, протистоянню некомпетентності та маніпулюванню історією з політичною метою.

Висловлюємо щиру надію, що проведення в Харкові офіційних заходів під назвою «Ніч науки» не має нічого спільного з намірами знищення меморіальної дошки на честь ученого світового рівня, яким можуть пишатися будь-яке місто чи країна.

З повагою,

Володимир Кравченко, директор Канадського інституту українських студій (КІУС), професор департаменту історії та класики Альбертського університету;

Ярс Балан, координатор Центру українсько-канадських студій імені Кулів;

Богдан Гарасимів, координатор Центру політичних і регіональних студій КІУСу, професор-емерит Калґарського університету;

Богдан Клід, заступник директора КІУСу;

Зенон Когут, директор Програми ім. Ковальських КІУСу, професор департаменту історії та класики Альбертського університету, почесний професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна;

Гезер Колман, директор Програми релігії та культури КІУСу, професор департаменту історії та класики Альбертського університету;

Алла Недашківська, директор Методичного центру української мови КІУСу, професор департаменту вивчення сучасних мов і культури;

Франк Сисин, директор Центру вивчення української історії імені Петра Яцика КІУСу, професор департаменту історії та класики Альбертського університету.

Довідково: Канадський інститут українських студій, КІУС (англ. Canadian Institute of Ukrainian Studies, CIUS ) — осередок українознавчих студій поза межами України, заснований 1976 року при Альбертському університеті в Едмонтоні, Канада, який веде науково-дослідну і видавничу діяльність з української та україноканадської тематики, цебто про Україну та про українську діаспору.



ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling