Статьи

Зупинити підкуп і фальсифікації

23 мая 2018 00:08

У медіа-просторі тема прийдешніх і президентських, і парламентських виборів набуває все більшого розголосу. Якою має бути система виборів: з відкритими або закритими списками, пропорційна або збережеться чинна змішана – всі ці питання жваво обговорюються на всіх рівнях суспільства.

Звичайно, це принципові моменти. Але поруч із тим, за якою системою мають відбутися вибори, вкрай важливо, аби вони пройшли чесно, прозоро, без фальсифікацій. Тож наше завдання, як парламентарів, мусить полягати у тому, щоб забезпечити насамперед відповідну законодавчу базу.

Простіше кажучи, ухвалити такий Закон, де ступінь покарання за фальсифікації, підкуп виборців та інші порушення буде таким, що відіб`є будь-яке бажання у того, у кого бодай намір виникне вчинити подібне.

І тут не треба вигадувати велосипеда – ми вже маємо розроблений за ініціативою Арсена Авакова Міністерством внутрішніх справ спільно з Громадянською мережею «ОПОРА» законопроект, який пропонує посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Стисло нагадаю, про що в ньому йдеться. Розробники пропонують внести зміни до Кримінального, Кримінального процесуального та Адміністративного Кодексів. Зокрема, посилити кримінальну відповідальність - запровадити санкції у вигляді позбавлення волі строком від 2 років за наступними статтями Кримінального Кодексу:

- ч.1 ст. 158-1 – незаконне використання (вкидання) виборчого бюлетеня;

- ст. 159 – порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом чи спостерігачем;

- ч 1. ст. 160 – отримання виборцем неправомірної вигоди, пов'язаної з реалізацією активного чи пасивного виборчого права;

Посилити відповідальності у вигляді позбавлення волі від 2 до 6 років:

- ч. 1 статті 158-3 – за фальсифікацію виборчої документації.

Законопроект вже внесено до Верховної Ради. Наша фракція «Народного фронту» заявила про беззастережну підтримку цієї ініціативи. Сподіваюся, колеги з інших фракцій та груп не забаряться зі своєю реакцією.

Переконана, цей законопроект стане своєрідним тестом для політичних партій, зокрема, тих, що представлені у Парламенті, чи готові вони йти на вибори відповідально і з чесними намірами. Отже, з огляду на те, як цей законопроект буде підтримуватись, виборець може легко зробити для себе висновок.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling