Статьи

Інвестиції в Україну – міф, чи реальність

27 февраля 2018 09:12

Інвестиційна привабливість України сьогодні є доконаним і очевидним фактом, який не викликає жодних сумнівів. Стратегічне завдання номер один для держави - включення у міжнародні інтеграційні процеси, що відкриває доступ до залучення міжнародного капіталу і інвестицій. Зростання міжнародних інвестицій грає величезну роль у економічному розвитку країни, а Україна має яскраво виражений інвестиційний потенціал, завдяки вдалому географічному розташування, розвиненій інфраструктурі, освіченому населенню і багатим природним ресурсам.

У 2017 році, за рейтингом Європейської Бізнес Асоціації, індекс інвестиційної привабливості досяг максимуму за останні 6 років, і становить – 3,15 балла з 5 можливих. В останній раз цей показник перевищував 3 далекого 2011 року. Рейтинг складається методом опитування керівництва 142 найбільших міжнародних і українських компаній. Такі результати свідчать про те, що великий бізнес позитивно дивиться на результати проведених реформи в Україні. Так само доволі позитивні прогнози надає американський Фонд Блейзера, за даними досліджень якого Україна сьогодні виглядає доволі привабливою для західного бізнесу, а постійне залучення прямих міжнародних інвестицій дозволить економіці зростати щонайменше на 7-10% щороку.

Отже, що дозволяє нашим західним партнерам робити такі позитивні відгуки? Насамперед позитивна діяльність уряду, який у серпні підтримав і ухвалив відповідну постанову про приєднання України до Декларації ОЕСР про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства. Такі дії уряду стали ще одним підтвердження переходу України до західних стандартів ведення бізнесу і має спростити залучення міжнародного капіталу в країну, цією постановою так само розширюється кількість секторів економіки у які іноземне інвестування раніше було заборонене.

По-друге, слід відзначити успіхи у реформуванні банківського сектору, який «стає на ноги» після затяжної кризи. Протягом останніх років вдалося вирівняти співвідношення кредитів, що видаються, до депозитів. Це в цілому оздоровило банківську сферу і безумовно сприяє економічному розвитку.

Іншим вагомим фактором, можна назвати визначення Україною членства в НАТО, як стратегічного завдання на найближчі роки, що дозволить приєднатися до системи міжнародної і колективної безпеки у Європі, а також гідно протистояти Російській гібридній агресії. 2017 року 22 військові частини нашої армії переведені на систему харчування армій держав-членів НАТО, а повний перехід усіх військових частин заплановано на кінець 2019 року. Відповідно до стандартів НАТО підготовлено 28 повноцінних бойових підрозділів ЗСУ із залученням інструкторів із Канади, Великої Британії, США, Литви та Польщі. З початку проведення оборонної реформи відповідно до стандартів НАТО для ЗСУ підготовлено близько 1 200 інструкторів. Тому, інвестуючи у український ВПК сьогодні – інвестор вкладає гроші у майбутнє Європейської колективної безпеки.

Не зайвим буде проілюструвати нашу перспективу конкретними прикладами успіху однієї з областей України, наприклад, моєї рідної Харківської. У Харківській області зосереджений міцний промисловий потенціал, на території регіону розташовано більш ніж 700 промислових виробництв: виробництво харчових продуктів, тютюнових виробів, напоїв, машинобудування, виробництво електроенергії, газу, води. Основними інвесторами у економіку Харківської області є Франція, Великобританія, Польща, США, Німеччина. Нещодавно було оголошено про розширення співпраці Харківщини з Бразилією. Станом на 2017 рік до області було залучено 1663,6 мільйонів доларів США прямих інвестицій!

Показовим є той факт, що Європейський банк реконструкції та розвитку й Європейський інвестиційний банк також схвально оцінюють інвестиційний потенціал України і Харківської області зокрема. Так, у грудні 2017 року ці організації підписали угоду на фінансування будівництва метрополітену в Харкові на суму у 320 млн. євро. Це довгий інфраструктурний проект, і в такі проекти (навіть за умови державних гарантій) вкладаються при чіткому розумінні надійності партнера.

Сьогодні, за даними рейтингової агенції Євро-Рейтинг, Харківська область має максимальну інвестиційну ефективність, тобто від залучених інвестицій найбільшу вигоду, серед областей України, отримала Харківська область, що свідчить про сталий розвиток територіальних громад. Так само ці дані показують успішність реалізації місцевою владою своєї соціально-економічної програми.

Такі показники інвестиційної привабливості дозволили Харківській області значно наростити свій промисловий потенціал. Наприклад, у 2017 році, порівняно з 2016 індекс промислової продукції склав 106,1%. Також зросли темпи будівництва, які склали 123,9% від минулорічних, а експорт товарів збільшився на 17%.

Отже, для нас сьогодні від ефективності інвестиційної політики залежить дуже багато чинників, які впливають на розвиток країни. Насамперед це: оновлення виробничих потужностей, модернізація і підвищення ефективності основних фондів господарства, успішність системної і структурної перебудови економіки держави, вирішення багатьох соціальних проблем. Так само слід говорити і про те, що інвестиції в Україну важливі і є одним з факторів зростання ВВП, важливою складовою створення робочих місць, і що найголовніше - забезпечую успішну інтеграцію України до Європейського економічного простору.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling