Статьи

Криптовалюта. Обговорюємо законопроект

12 октября 2017 01:23

Днями з колегами по фракції «Народний фронт» Людмилою Денісовою, Ігорем Котвіцьким, Світланою Войцеховською та представником БПП Іваном Рибаком зареєстрували законопроект «Про обіг криптовалют в Україні». Необхідність врегулювання даної сфери назріла вже доволі давно, адже де-факто в Україні видобуток криптовалют та операції з ними набули значних масштабів. Неврегульованість на законодавчому рівні призвела до неоднозначного трактування поняття «криптовалюта» та операцій з ними, особливо зі сторони правоохоронних органів. Іншими словами, в Україні існує ціла індустрія, яка наразі, на жаль, знаходиться в тіньовому секторі економіки.

З червня 2017 року ми проводили консультації з майнерами, з криптовалютними біржами, з користувачами криптовалют, юристами та фінансистами, тому данний проект є результатом копіткої та довготривалої роботи. 

Наш проект Закону став першим документом, яким було запропоновано підтримати світову тенденцію про обіг криптовалюти та визначити оптимальний механізм, що має працювати в Україні. З цією метою ми вивчили світову практику та намагались імплементувати найактуальніше. Основна задача законопроекту полягає не в тому, щоб «зарегулювати» зі сторони держави даний сектор, а, фактично, вивести його з «тіні». Тобто, усунути неоднозначності в трактуванні понять, пов’язаних  з криптовалютою, та ввести основні правила її обігу в Україні, мінімізувавши втручання держави у вже об’єктивно існуючий ринок.

Наша позиція полягала у тому, аби, вивчивши та використавши напрацювання закордонних колег, створити оптимальну формулу для нашої країни.

В проекті Закону ми чітко прописали основні терміни, порядок зберігання, володіння та інші операції з криптовалютою. Мені дуже приємно, що наш законопроект викликав достатньо великий інтерес та не пройшов повз уваги експертів. З цікавістю прочитала коментар радника, керівника практики інтелектуальної власності та IT-права Spenser & Kauffmann Тетяни Харебави.

Ми готові до подальших консультацій, широкого обговорення та конструктивного діалогу щодо законопроекту.

Адже, головною метою для розробників було і залишається сформувати механізм, який створить умови розвитку прозорого та ефективного для всіх учасників ринку криптовалют в Україні, а відповідно – стимулюватиме надходження іноземних інвестицій, податків до бюджету, появу нових робочих місць, але при цьому – максимально обмежить можливості для зловживання.

 

 


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling