Статьи

Пригоди котів-вояків в Україні починаються!

1 августа 2016 09:41

…Одного разу в темному-темному лісі маленьке руде кошеня зустрілося з дикими могутніми бойовими котами. Ця несподівана зустріч стала початком неймовірних пригод. Армія котячих кланів із серії пригодницьких романів Warriors спочатку підкорила батьківщину, Велику Британію, а невдовзі й весь світ. Понад 30 мільйонів проданих примірників, безліч фанатів і справжній світовий котячий рух… Нарешті, герої бестселеру «Коти-вояки» заговорять і українською. Уже в серпні на полицях книжкових магазинів України з’явиться перша книга серії — «На волю!».

Коти, які вчать нас бути людьми

Література для підлітків — надскладне завдання і для авторів, і для видавців. Адже споживач цієї книжкової продукції найприскіпливіший і водночас найчесніший. Підлітковий вік — це період, коли маленька людина вже може сама обирати, що читати і як читати. І дуже важливо, щоб їй до рук потрапила якісна дитяча література, яка виховує справжню особистість і формує правильний світогляд. Саме таке завдання і ставили перед собою автори відомого британського видавництва HarperCollins, коли розпочинали серію романів про котів. Як не дивно, але колектив письменників, що обрав собі спільний псевдонім Ерін Гантер, на прикладі котячих війн прагнув розкрити особливості не звіриної, а людської породи. 

«Я намагалася ввести якомога більше «людських тем», — зізналася одна з авторок і за сумісництвом редактор «Котів-вояків» Вікторія Холмс. — Це такі проблеми, що багато значать у світі: наприклад, як бути новачком у чужому колективі, як обрати між покликом серця і законом більшості, як зберегти дружбу...» 

Ідея подивитися очима котів на проблеми підлітків і людства взагалі виявилася мегауспішною. Батьки, купуючи книги серії «Коти-вояки», потім у відгуках на численних форумах зізнавалися, що самі не могли відірватися від захоплюючого сюжету. (До речі, за статистикою, у рольові комп’ютерні ігри за мотивами Warriors, крім підлітків, найчастіше грають ті, кому за 30…) Несподівано навіть для самих авторів коти-вояки вийшли за межі літературних образів. Пухнасті воїни стали трендом: мільйони прихильників не тільки читали про котячі війни, але й віртуально брали участь, створювали фанфіки, купували футболки і плакати із зображенням головних персонажів. Дикі коти своєю незламністю і відвагою показали гарний приклад для людей. І ті залюбки приміряли котячі образи, щоб побувати у «шкурі» улюблених героїв. 

Читайте і релаксуйте: далі буде…

Чи зможуть коти-британці стати такими ж «рідними» і для українських читачів? «Це питання відразу зникає, коли починаєш читати книгу, — впевнена директор видавництва «АССА» Світлана Фельдман. — Пригоди котів поглинають тебе з головою. Клани, боротьба за незалежність і свою територію, виховання мужніх, відданих захисників — я буквально в кожному рядку знаходила реалії, актуальні для нашої країни. Але головне, чого вчать «Коти-вояки», — як не зламатися у цьому жорстокому світі, як зберегти серце по-дитячому чистим, не забруднивши його підлістю, злістю та заздрістю... Коли я перегорнула останню сторінку, у мене навіть сумнівів не було, що «Коти-вояки» стануть справжньою подією для українського книжкового ринку». 

Після того як остаточно було вирішено питання з купівлею прав на використання тексту творів, перед видавцями постала задача — зробити так, щоб коти заговорили зрозумілою, якісною українською мовою. «Ми шукали не просто перекладача, фахівця своєї справи, — згадує ведучий редактор «Котів-вояків» Ольга Каширіна, — нам потрібна була людина, яка зможе пройнятися атмосферою котячих племен, яка буде жити, радіти і сумувати разом з ними на сторінках усіх книг серії». 

Редакція так наполегливо шукала перекладачів, що врешті знайшла… двох. Остап Українець (до речі, це не творчий псевдонім, а справжнє ім’я хлопця) і Катерина Дудка завжди працюють у тандемі. Бакалаври Києво-Могилянської академії вже мають чималий досвід у роботі з перекладною літературою й активно співпрацюють з українськими видавництвами. Але головне, що Остап і Катерина відчули і зрозуміли, чого може навчити українців британська історія. Для опису котячих кланів та громадянства котів-вояків перекладачі вирішили використати термінологію Національної скаутської організації України «Пласт». Так у бойових котів з’явилося «пластунське» назовництво: новаки, терен, лідери-провідники… 

«Лексика «пластунів» дуже гнучка і зручна, вона цілком відповідає життєвому устрою котів, — пояснює свій вибір Остап Українець. — Як на мене, це майже ідеальний роман-виховання для дітей. Ця книга про те, як важливо бути згуртованими, але водночас і самому відповідати за свої вчинки, а також бути чесними, справедливими і відданими своєму народові. Але незважаючи на серйозні теми, що освітлюються в романі, його дуже легко читати. Ми просто релаксували, коли його перекладали. Нерідко вся робота зводилась до задоволення власної цікавості: а що ж далі?». 

Насправді, у перекладачів і читачів буде можливість релаксувати ще довгий час. Адже оригінальна серія Warriors розтягнулася майже на 40 (!) книг. А у видавництві «АССА» не приховують своїх планів щодо знайомства українських читачів з усім літературним «надбанням» котів-вояків.

«Коти-вояки»: життя поза книгою

Як вже зазначалося, коти-вояки у всьому світі стрімко вийшли за межі літературних образів. Зрозуміло, Україна для їх мандрів не стане винятком: вони вже знайшли своє місце під сонцем в соціальних мережах: є офіційна сторінка в фейсбуці та власна спільнота. Як і личить справжнім героям, коти мають свій сайт і навіть справжній відеотрейлер! 

Величезну роль у виході котів-вояків «в усій красі» до українських читачів зіграло художнє оформлення книги. Ілюстрації Олега Панченка яскраво передають пригодницький настрій та лісову романтику. Українські коти-вояки отримали свою неповторність та привабливість – вони відкриті й щирі, вони  гостинно запрошують до свого світу. 

Легендарні герої готують для маленьких (і не тільки!) українців безліч пригод та приємних сюрпризів: вони вийдуть на вулиці, запропронують конкурси, запросять  на зустрічі з видавцями та перекладачами. Їхні силуети з’являться на плакатах, футболках, наліпках…  Недарма своїм девізом в Україні коти-вояки обрали «Поринь у пригоди!»

Книга перша. «На волю!»

Усе починається з історії про маленького хатнього котика Рудька, який несподівано для себе опиняється в самому центрі запеклої боротьби чотирьох племен диких лісових котів — Громового, Вітряного, Тіньового і Річкового Кланів. Могутні вояки відчайдушно змагаються за свою територію і за право вижити. Вони сильні та незламні, вони самі добувають їжу і нікому не дозволять називати себе «кицюнями». У Рудька є вибір: повернутися до затишного життя і бути живою іграшкою або випустити на волю свої дикі інстинкти і стати справжнім вояком Клану… 

Що він обере? Читайте в першому романі серії «Коти-вояки» — «На волю!». Пригоди тільки починаються. Приєднуйтесь, це буде неймовірно!

P.S. Придбати першу книгу серії «На волю!» і дізнатися більше цікавої інформації про «Котів-вояків» можна на їх офіційному сайті: warriors.com.ua 

Светлана БОНДАРЕНКО


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling